Cider maken

door typeringsman

Tegenwoordig kun je de in Britse pubs alomtegenwoordige cider ook in Nederland in de supermarkt kopen: een fris, helder licht alcoholisch drankje (5%). Een variant met een wat moeilijker maar interessantere smaak is ‘scrumpy’, die je in Devon lokaal kunt krijgen. Die kun je ook makkelijk zelf maken in een 10 liter jerrycan of fles met een waterslot.

Giet 6 liter appelsap in de fles en laat die op kamertemperatuur komen. Neem een zakje gedroogde broodgist uit de supermarkt en laat die met lauw water wakker worden in een kopje – aanlengen met weinig water tegelijk, zodat een gelijkmatig papje ontstaat. Laat het dan een paar minuten rusten. Verdun het papje daarna met zoveel lauw water dat je het makkelijk leeg kunt krijgen en giet het dan in de appelsap. Doe het waterslot erop en wacht een week of drie.

Daarna zijn alle suikers in alcohol en CO2 omgezet. Als je prik in je cider wilt, homogeniseer de cider dan door alles flink te schudden, zodat de naar de bodem gezakte en vermeerderde gist goed verdeeld wordt. Giet de cider nu uit in lege flessen – gebruik plastic flessen omdat die goed spanning kunnen weerstaan. Gooi nu per 1/2 liter een theelepeltje suiker in de fles en draai de dop er op.

Na nog een week wachten staan de flesjes onder spanning en zit er prik in je cider. Heeeeeeeeeeeeeeeeeeeel voorzichtig, stukje bij beetje opendraaien – draai de dop weer dicht als er een schuimkraag snel omhoog komt zetten. Na een minuut of twee (slow food!) moet je fles zonder knoeien open zijn. Uitschenken en met beleid opdrinken (ook de gist kun je opdrinken). Volgens mijn alcoholmeter bevat het drankje 9%, dus kalmpjes aan.

Proost!